מחבר: דר' מרדכי הוכברג ז"ל, PhD, תזונאי
הודעה חשובה: הכתוב בחוברת זו איננו בגדר מרשם רפואי לטיפול במחלות, אלא ידע שפורסם בכתבי עת מדעיים שמופיעים בעולם. מן הראוי שהנזקק לטיפול יפנה לייעוץ אצל רופא או אצל תזונאי, לפי המצב. אין המערכת אחראית לתוכן המודעות.
בשנים האחרונות נחקרה השפעת הגלוטתיון לטיפול באוטיזם. יסקרו במאמר זה הדברים שעשויים לעזור.
גלוטתיון ואוטיזם
בשנים האחרונות נערכו מחקרים חשובים אודות ההבדלים הכמותיים והאיכותיים של חומר חשוב, גלוטתיון, שיש בגוף של ילדים רגילים לעומת אצל ילדים אוטיסטים. מחקרים בנושא הובילו למספר גילויים בהם משתמשים כיום רופאים ומדענים כדי לראות התקדמות אצל אוטיסטים.
במחקרים נסקרה התועלת של השלמות תזונתיות אותן יש לתת לילדים אוטיסטים ובכללן ויטמין D, B, חומצה פולית, מתיונין, S-אדנוזיל-L-מתיונין (SAMe S-Adenosyl-L-methionine)די-מתיל-גליצין (DMG) , TMG(טרי-מתיל-גליצין) וציסטאין. כולם עוזרים להעלות את רמת הגלוטתיון וזאת כדי לצמצם את תהליכי חמצון היתר ולעזור לגדילה נורמאלית של רקמות חדשות במעי ובמוח. אחד המחקרים חקר מתן פומי של גלוטתיון כטיפול באוטיזם. לאחר טיפול זה, הפציינט הראשון החל להדגים שיפור בדיבור והתבטאות תוך מספר שבועות. הטיפול החל עם מתן 100 מ"ג פעם ביום ובהדרגה העלו את המינון.
מתן גלוטתיון בצורת ספריי
עם גלוטתיון בצורת ספריי, הטיפול הוא פעם – מקסימום שתי פעמים ביום, ספריי של 6 לחיצות בכל פעם. אם עושים טיפול פעמיים, אז במרחק של מספר שעות בין אחד לשני. אחרי הטיפול לא לאכול במשך שתי דקות. ככל שהילד קטן יותר, כך יש לתת מינון נמוך יותר. מחקר נוסף בנושא פורסם ב – 2018, המחקר לא מספיק ידוע אך תוצאותיו בהחלט מרשימות. במחקר זה נמצא שככל שיש שיפור באוכלוסיית חיידקי המעיים, כך מצב החולה משתפר. מחקר חדש נוסף מתחיל לקשור הופעת אוטיזם עם רעלים וסטרס חמצוני בגוף. גורמים אלו פוגעים בתאי המוח ומזיקים לקשר העדין שבין נוירוטרנסמיטרים במוח, כך נגרם נזק נוירולוגי ובמקרים קיצוניים אוטיזם. גלוטתיון הנו נוגד חמצון חזק למדי הנמצא בגוף. אחת מפעולות המפתח שלו היא להפחית סטרס חמצוני ולסלק רעלים. אם אין בגוף די גלוטתיון מתחילות להיווצר מחלות כמו נזק חמצוני לתאי המוח. לילדים אוטיסטים יש רמה נמוכה של גלוטתיון והחלשה בפעולה של הגלוטתיון לנטרול רעלים בגוף. יש לכך סיבות אפשריות רבות ובכללן חשיפה לרמת כספית גבוהה, בקטריות של מחלות במעי הגס ודיאטה גרועה – כל אלו מפחיתים את רמות הגלוטתיון ואת פעולתו בגוף. ידיעה של גורמים אלו עוזרת לאדם, או למשפחתו, לפתור בעיות אלו. מאמר חשוב שפורסם בז'ורנל אוף נוטרישן אנד מטבוליזם, סקר את המנגנונים האפשריים בהם ירידה ברמת הגלוטתיון יכולה לגרום לאוטיזם. הם מצאו שירידה ביצירת גלוטתיון בגוף יכולה עד מהרה לגרום לאפקט אוטיזם. מאמר זה פתח פתח למחקר חדש שהתרכז על הרמת רמת הגלוטתיון לנורמה ובכך לטפל באוטיזם.
גלוטתיון כטיפול באוטיזם
לילדים חולי אוטיזם יש רמה נמוכה של גלוטתיון. האם הרמת רמתו של הגלוטתיון יכולה להפחית סימני אוטיזם בגוף? כדי לענות על כך, חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד בדקו את ההשפעה של מתן N – אצטיל ציסטאין (NAC), חומר מוצא לגלוטתיון שמגביר את ייצורו. הוא עשוי גם להפחית את רמת הגלוטמאט שעודף שלו פוגע וקוטל תאי מוח. במחקר זה השתתפו 33 ילדים שחולקו באקראי לשתי קבוצות. אחת קיבלה 900 מ"ג N – אצטיל ציסטאין ליום במשך ארבעה שבועות ולקבוצה שנייה הגדילו את המינון ב – 900 מ"ג ליום כל ארבעה שבועות, במהלך של 12 שבועות. עם סיום המחקר, הילדים בקבוצת ההתערבות קיבלו 2.7 ג' N – אצטיל ציסטאין ליום, בקבוצה השנייה קיבלו פלסבו באותו פרק זמן. עם סיום המחקר, אצל הילדים שקיבלו את הרמה הגבוהה היו ב – 80% פחות תסמינים של עצבנות ותופעות הלוואי היו מינימאליות. היה זה מחקר ראשוני ודרושים מחקרים נוספים כדי לאשש את התוצאות.
גורמים המשפיעים על רמת הגלוטתיון
ניקוי הגוף מרעלים הנה אחת הדרכים שתעזורנה לצמצם את תסמיני האוטיזם. יש לסלק מן התפריט מונוסודיום גלוטמאט, יש להעשיר את אוכלוסיית חיידקי המעיים החיוביים, למשל עם אכילת יוגורטים צמחיים משומשום או שקדים. יש לתת את ויטמיני C ו – E – שניהם נוגדי חמצון. גלוטתיון הנו מאגר אנרגיה. הוא מנטרל רדיקלים חופשיים, מסדיר לחץ דם, מונע דלקות, עוזר לכבד לנטרל רעלים ויש לו חלק ביצירת DNA. אצל אוטיסטים, אין סילוק רעלים מהגוף כפי שיש לבריאים וזאת, בין השאר, מחוסר גלוטתיון. מעבר לנטילת גלוטתיון ספריי, צריכת חומרי גלם מהם הגוף מייצר גלוטתיון חשובה ביותר. אחד מחומרים אלו הנו, כאמור, N – אצטיל ציסטאין (NAC). אשר, כאמור במאמר זה, נמצא שגם שיפר את מצבם של ילדים אוטיסטים.
צמחים שעוזרים לייצור גלוטתיון בגוף
חשובים במיוחד ירקות שעשירים בגופרית, ואלו הם: ארוגולה, באק צ'וי, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, קייל, חרדל, צנון וצנונית ולפת. ממרח שקדים עוזר, גם בננות ופירות גרגריים. יש לשלב ירקות ופירות כאלו עם מזון אותו הילד/ה אוהבים. ויטמיני B עוזרים לייצור גלוטתיון, מזונות שעשירים בהם הם אלו: תרד, אספרגוס, אבוקדו, סלק וברוקולי. עוזרים גם מוצרי מאכל, משקה ותבלינים עשירי פוליפנולים כמו תה ירוק וקינמון.