בס"ד
הגפן
מולדת הענבים במזרח התיכון.
גידולה של הגפן בארץ קדום מאוד. סאנהת המצרי שחי בסוף האלף השני לפנסה"נ, כותב שמלך מצרים מינה אותו למושלה של ארץ כנען, ועליה הוא אמר שזוהי ארץ טובה – תאנים וענבים יש בה.
במקורותינו הענבים מוזכרים הרבה פעמים לצד תאנים – שניהם שייכים לשבעת המינים שבהם התברכה הארץ.
יש האומרים שהצמח הראשון ששתל נוח אחרי המבול היה גפן. כמו כן, גפן היה אחד משלושת הפירות שהביאו המרגלים למשה.
ואף חורבן הארץ מתואר אצל ישעיהו כחורבן הכרם: “והיה ביום ההוא, יהיה כל מקום אשר יהיה שם אלף גפן באלף כסף – לשמיר ולשית יהיה" .
עם ישראל בכללותו נמשל לגפן, כמו שאמרו חז"ל בחולין: “אומה זו כגפן נמשלה" כנאמר: ‘גפן מצרים תסיע'. גם דרכו של העם נמשלה לגפן. כשם שאין נוטעים את הגפן באדמת טרשים, אלא מכינים תחילה את האדמה כדי לקלוט אותה, כך בישראל נאמר: “גפן ממצרים תסיע, תגרש גויים ותיטעה, פנית לפניה ותשרש שורשיה ותימלא ארץ" .
הענבים גדלים כיום בכל היבשות למעט אנטארקטיקה.
קיימים מאות זנים של ענבים, והם נבדלים זה מזה בגודל, בצבע וברמת המתיקות.
בארץ מגדלים כ-15 זניםן שונים של ענבים, בין הזנים העיקריים שמגדלים בארץ:
ארלי סוויט: ענב ירוק, נטול גרעינים, גדל בתחילת העונה בערבה ובעמק המעיינות.
פליים סיידלס: ענב אדום-ורוד ללא גרעינים, פציח ומתוק מאוד.
בלק פינגר: ענב שחור, צורתו אליפטית, נטול חרצן.
יערה: זן חממות שחור, ללא גרעינים, גדל באזור לכיש.
סופירייר: זן ירוק גדול, ללא חרצנים, גדל באזור השפלה ומישור החוף. יש גם זן סופרייר של ענבים אדומים. הוא חסר חרצן, גדול ומתוק.
הענבים מכילים יותר מ 150- חומרים ביוכימיים פעילים, ביניהם פחמימות, טנינים, פקטינים, ויטמיני ,B9 ,B2 ,B1 ,C, PP ,P ,B12, מינרלים (אשלגן, נתרן, ברזל, נחושת, אבץ, זרחן) וחומצות שומן חיוניות.
100 גרם ענבים מכילים כ 65- קלוריות, האינדקס הגליקמי של ענבים ירוקים עומד על 50 ושל ענבים שחורים – 60
. המעמסה הגליקמית של ענבים ירוקים – 8 ושל שחורים – 11.
מיץ ענבים חודר לדם מיידית והשפעתו מהירה ביותר. לכן ממליצים לשתות מיץ ענבים אחרי הצום, במיוחד לסובלים מכאבי ראש כתוצאה מהצום.
רפואה טבעית, כמו גם רפואה העממית של עמים רבים, מכירים בסגולות בריאותיות של הענבים. הם ידועים כ:
•מגנים על העור מפני נזקי השמש;
•חיוניים במחלות חום;
•מחזקים באופן כללי;
•מעוררים;
•מעודדים יצירת תאי דם;
•מעודדים יצירת מיצי עיכול;
•חיוניים לחולים במחלות לב, מערכת הנשימה וכלי דם;
•מעלים את רמת ההמוגלובין;
•מסדירים את דופק הלב;
•משפרים את פעילות הכבד;
•מאזנים את לחץ הדם;
•עוזרים להשתקם לאחר עומס פיזי/רגשי;
•עוזרים לריפוי במחלות כרוניות של הכליות;
•עוזרים לסובלים מאנמיה;
•טובים נגד כאבי פרקים;
•מעודדים הוצאת ליחה;
•עוזרים לטיפול נגד בצקות;
מחקרים שנעשו בענבים בינתיים רק מוכיחים את המיוחס להם.
איך בוחרים ענבים:
ענבים אמורים להיות קשיחים, לא רכים מדי או ספוגיים. הקליפה אמורה להיות נטולת פגמים, והמראה שלהם אמור
להיות לח ורענן. כדאי מאוד לטעום את הענבים לפני הקנייה, ולהתרשם מהטעם ומהמרקם שלהם.
איך לאחסן ענבים:
את הענבים יש לאחסן בטמפרטורה של 1-2 מעלות, במקרר.
למי אסור לצרוך ענבים ומיץ ענבים:
•לחולי גסטריטיס, כיב קיבה וכיב תריסריון,
•לסובלים מחומציות גבוהה בקיבה,
•לסובלים מתהליכים דלקתיים כרוניים בריאות,
•לסובלים מהשמנה,
•לסובלים מסוכרת,
•לסובלים מגזים,
•לסובלים מקוליטיס (אקוטי וכרוני כאחד(,
•בשליש האחרון של ההיריון (בגלל פגיעה ביצירת חלב(,
•לרגישים/אלרגיים לענבים (הדבר נפוץ במיוחד אצל ילדים(,
•לחולי שחפת.
יש לאכול ענבים בהפרש של שעה וחצי עד שעתיים אחרי הארוחה.
עלי גפן
מכילים וויטמינים ומינרלים רבים, ביניהם סלניום, אשלגן, סידן, זרחן, וויטמיני ,K ,E ,C ,B9 ,B1 ,A/
ב-100 גר' של עלים יש רק 93 קלוריות.
לעלי גפן גם יש סגולות בריאותיות רבות ושימוש רב ברפואה העממית של עמים שונים ובנטורופתיה.
למשל, עלים טריים משמשים ברפואה העממית נגד עצירות.
ובאבקה מעלי גפן מיובשים משתמשים לעצירת דימום מהאף ולטיפול בפצעים מוגלתיים.
אבל עיקר שימוש של עלי הגפן בא לידי ביטוי במטבח – למילוי באורז ולמנות שונות מקטניות.
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD),מחברת הספרים:
"בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת",
"קל להיות בריא"
"יפה, בריאה ולא מורעלת"
לשאלות והזמנת ספרים יש לפנות דרך האתר:
http://www.yaelclinic.co.il/
כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ולא מהווה שום תחליף לאבחון, ייעוץ או טיפול רפואי.