קרינת השמש וויטמין D – סיכום הידע העדכני

 

מחבר ועורך: דר' מרדכי הוכברג, PhD, תזונאי

הודעה חשובה: הכתוב בחוברת זו איננו בגדר מרשם רפואי לטיפול במחלות, אלא ידע שפורסם בכתבי עת מדעיים ומהאינטרנט. הנזקק לטיפול – מן הראוי שיפנה לייעוץ אצל רופא או אצל תזונאי, לפי המצב. אין המערכת אחראית לתוכן המודעות.

התועלת של ויטמין D הנוצר בעור מחשיפה לשמש ידועה היטב. מה שלא כל כך ידוע זה שבנוסף, חשיפה לאור השמש עוזרת גם נגד מחלות והפרעות נוספות, שלא בהכרח קשורות לוויטמין D. המחלות והבעיות שנגדן עוזרת חשיפה לשמש הן אלו:

1) שיפור מצב הרוח ורמת האנרגיה על-ידי שחרור אנדורפינים.

2) הגנה מפני טרשת נפוצה ודיכוי הסימפטומים של מחלה זו.

3) כטיפול במחלות עור כמו פסוריאזיס, ויטילגו, דרמטיטיס, אטופי וסקלרודרמה. בעור נוצרת גם עמידות רבה יותר כנגד חיידקי מחלות.

4) יש יותר ייצור של חנקן חמצני שעוזר כנגד נזקי קרני UV וכנגד בעיות לב וכלי דם, יש עזר לריפוי פצעים על-ידי פעולה אנטי חיידקית וגם פחות סרטן.

5) יש איזון של המלטונין על ידי ה"עין השלישית" של קולטני אור של בלוטת האצטרובל.

6) יש הקלה בכאבי פיברומיאלגיה.

7) כבר לפני מאה שנים חשיפה לשמש הייתה טיפול סטנדרטי כנגד שחפת.

8) כטיפול בצהבת של ילודים.

9) כעזר לנטרול ריחות גוף.

10) כעזר לביוריתמוס – שמירה על אורח חיים בהתאם לשעון הביולוגי של האדם.

11) נגד דיכאון חורף.

12) כעזר לשמירת חום הגוף.

13) הגנה בפני מלנומה וצמצום תמותה ממחלה זו.

14) כעזר מפני לימפומות של תאי T.

לקרני UV יש כבר היסטוריה ארוכה כטיפול במחלות שונות. כבר משחר ההיסטוריה מוכרים טיפולי חשיפה לשמש. הבסיס המדעי לכך הוא שתאים רבים בעור המצויים בשכבות שונות שלו מגיבים לקרני UV. טיפולים כאלו עוזרים לא רק נגד מחלות עור. קרני UVB עוזרות נגד מחלות ואילו קרני UVA מעוררות מחלות.

כיום ברור לחלוטין שלקליטת ויטמין D מקרני השמש יש יתרון מובהק מאשר לקבלתו באמצעות כמוסות. אור השמש מווסת את השעון הביולוגי של האדם. המלטונין, למשל, מושפע לחלוטין מחילופי אור וחושך והוא אחראי לוויסות הפנימי של השעון הביולוגי. מלטונין הוא גם אנטיאוקסידנט רב עוצמה ולוחם נגד סרטן.

חשיפה הגיונית לשמש מגנה מפני מלנומה

מחקר שפורסם ב"לנסט" מצביע על כך שלעובדים בחוץ יש פחות מלנומה מאשר לאלו העובדים בתוך מבנה, מכאן שחשיפה קבועה לשמש מספקת הגנה בפני מלנומה. מחקר אחר שפורסם ב"מדיקל היפותזיס" אומר שעם עבודה בתוך מבנה עם חלונות, רק קרני UVA מסוגלות לעבור דרך זכוכית, לא קרני UVB. קרניים אלו גורמות לסרטני עור ובכלל זה למלנומה.

מאחר שלעובדים בתוך מבנה יש שלוש עד תשע פעמים פחות חשיפה לשמש לעומת אלו העובדים בחוץ, יש להם פחות ויטמין D ופחות הגנה מובנית נגד סרטן בגופם. זאת ועוד – קרני UVA שחודרות דרך זכוכית ומצויות בתוך מבנה למעשה הורסות את ויטמין D3 שנוצר אחרי חשיפה לשמש – כך הסיכון למלנומה מוגבר. למעשה, רק השתזפות מבוקרת וזהירה בשמש או במנורת שיזוף, תעזור לבניית הגנה פנימית נגד סרטן. מחקרים מצאו פחות סיכון למלנומה בתנאים הבאים:

אצל חקלאים, דייגים, או אלו הנחשפים בקביעות בסופי שבוע לשמש.

חשיפה לשמש מונעת התפתחות מלנומה גם באזורי עור שאינם נחשפים לשמש ואם כבר יש מלנומה, לאלו הנחשפים לשמש יש יותר סיכוי להחלמה.

אצל חולי מלנומה, להם יש בגוף רמה גבוהה של ויטמין D, המחלה פחות תוקפנית וסיכויי ההחלמה שלהם גבוהים יותר.

לילדים חולניים יש פחות ויטמין D בגופם

המציאות היא שוויטמין D משפיע על כ-10% מן הגנים שבגוף, לכן הוא כל כך חשוב להשגת הבריאות האופטימאלית. שני מחקרים שפורסמו לאחרונה העלו שמחסור בוויטמין D מאוד שכיח אצל ילדים חולים וככל שהמחסור יותר עמוק, כך קטנים סיכויי ההחלמה שלהם. מצב כזה יש גם בקרב מבוגרים חולים – ככל שהמחסור בוויטמין D בגופם עמוק יותר, כך קטנים יותר סיכויי ההחלמה שלהם. מחקר אחד מצא שעל כל חמישה ילדים המאושפזים בבתי חולים בגלל מחלות שונות, לשניים מהם יש מחסור בוויטמין D (פחות מ-20 נ"ג למ"ל) וסיכויי ההחלמה שלהם נמוכים יותר לעומת סיכוי האחרים. אצל ילדים עם שוק זיהומי מסכן חיים, רמת ויטמין D הממוצעת הייתה 19.2 נ"ג למ"ל. אצל ילדים, החומרה של מחסור בוויטמין D גבוהה יותר, מאחר שחלק ניכר ממנו נדרש להתפתחות העצמות. במחקר אחר, שהקיף ילדים ובני נוער, אצל 70% מהם היה מחסור בוויטמין D. הם סבלו ממחלות קשות יותר והיו מאושפזים משכי זמן ארוכים יותר בבתי חולים.

רמת ויטמין D נמוכה מקצרת חיי קשישים

במחקר שנעשה באוניברסיטת מדינת אורגון, ארה"ב, מחקר שפורסם באירופיין ז'ורנאל אוף קליניקל נוטרישן, נמצא שרמה נמוכה של ויטמין D גורמה ל-30% יותר תמותה בקרב קשישים יחסית לבני גילם שלא סבלו ממחסור בוויטמין זה. בארץ, אצל כ-70% מן התושבים נמצא מחסור של ממש בוויטמין זה. על פני כדור הארץ, יותר ממיליארד אנשים סובלים ממחסור כזה. רק חשיפה נאותה לשמש תשפר את מצבם. רמה מספקת של ויטמין D עוזרת גם נגד שחיקת סחוס בברכיים שקורית אצל מבוגרים. מסתבר שהבדיקה היותר קריטית מתוך בדיקות הדם היא בדיקת רמת ויטמין D ואם יש מחסור, הצעד היותר חשוב כדי לשרוד הוא להיחשף לשמש, בצורה נכונה. שום איבר בגוף לא פועל כהלכה אם יש מחסור בוויטמין D!

טיפול נכון עם מנורת שיזוף

התקשורת עדיין ממשיכה להזהיר מפני חשיפה למנורת שיזוף. אבל, מי שלא יכול, מכל סיבה שהיא, להיחשף לשמש, ממש הכרחי לגביו להשתזף עם מנורת שיזוף. במצב כזה, יש לשמור על הכללים הבאים:

1) יש להשתזף עם המנורה רק עד כדי מצב שבעור נעשית אדמומיות קלה – לא יותר. מדובר פה על אנשים לבני עור. יש להתחיל עם החשיפה היותר קצרה למנורת השיזוף ובהדרגה להעלות את הרמה, לעולם לא עד כדי כוויות שמש. נתון זה שונה מאדם לאדם. ככל שעורו של האדם כהה יותר מלכתחילה, או בעקבות שיזוף קודם לכן, כך הוא יזדקק ליותר חשיפה למנורה (כמובן גם לשמש) ויוכל להשתזף יותר זמן מבלי להיכוות. יש לטפל לא יותר מפעם אחת ב-24 עד 48 שעות, כאשר הצבע הוורוד של השיזוף נעלם. לא לפני כן!

2) יש להשתזף רק עם מנורה עם מנגנון אלקטרוני ולא עם מנגנון מגנטי, זו אשר משמיעה זמזום בזמן הפעלתה והיא מגדילה סיכון לסרטן.

ומה עם תוספי ויטמין D?

אם לא מתאפשר, לא שיזוף בשמש ולא עם מנורת שיזוף נכונה, יש לקחת ויטמין D כתוסף. אז, חשוב ביותר להקפיד שהתוסף מכיל ויטמין D3 ולא D2. ויטמין D3 יעיל פי חמש יותר לעומת D2. לא זו בלבד שוויטמין D2 פחות יעיל, הוא ממש מזיק. סיכום כללי של כחמישים מחקרים שהקיפו 94,000 בני אדם, הראה שוויטמין D3 צמצם את התמותה מכל המחלות, בתקופת זמן המעקב,   ב-6% – ויטמין D2 העלה את הסיכון ב-2%!

לאחרונה, חוקרים מאנגליה ואוסטרליה שיתפו פעולה במחקר שפורסם בעיתון PloS One, בו הם גילו קשר בין רמות D2 ו-D3 אצל ילדים לבין בעיות פסיכוטיות עתידיות אצלם. החוקרים בדקו רמות של תוצרי ויטמיני D2 ו-D3 אצל 5,346 ילדים בגיל תשע ולאחר מכן בדקו אצלם, כעבור שלוש שנים, תופעות פסיכוטיות כמו ראיית דברים ושמיעת קולות שאינם ממשיים. תופעות אלו קשורות בהתפתחות סכיזופרניה מאוחר יותר. אצל ילדים עם רמה גבוהה של D2 היו אחרי שלוש שנות מעקב יותר תופעות פסיכוטיות ואילו אצל ילדים עם רמה גבוהה יותר של D3 היו פחות ופחות תופעות כאלו. חשוב לציין שאלו שהיו עם רמה גבוהה יותר של D3 הגיעו לכך מתוך חשיפה לשמש, לא מנטילת תוספים, בייחוד לא מנטילת תוספי ויטמין D סינתטי.

רמה נמוכה של ויטמין D מעלה סיכון לעששת שיניים

לאחרונה, הועלה הנושא של קשר בין רמות ויטמין D לבין עששת שיניים. פגיעה בחניכיים ועששת שיניים קשה שכיחה מאוד בארה"ב, עששת שיניים זו נגרמת על ידי חיידק בשם סטרפטוקוקוס מוטנס והיא פוגעת בעד 70% מן הילדים כהי העור בארה"ב – אלו סופגים הרבה פחות ויטמין D מחשיפה לשמש. באוניברסיטת מניטובה בקנדה חקרו את הנושא ומצאו שאצל ילדים עם בעיות עששת שיניים קשות, רמות ויטמין D בדם היו נמוכות מ-20 נ"ג למ"ל, לעומת רמות של 25 ויותר נ"ג למ"ל אצל ילדים עם מצב שיניים טוב יותר. השכיחות של יותר עששת שיניים אצל ילדים עם רמת ויטמין D של עשרים ופחות נ"ג למ"ל הייתה כפולה לעומת זו שהייתה אצל ילדים עם שלושים ויותר נ"ג למ"ל. קשר כזה נמצא כבר לפני כתשעים שנה, אבל תוצאותיו לא יושמו בשטח. מחקרים מוקדמים הראו גם שחשיפה לשמש או למנורת UVB נתנה תוצאות טובות למניעת עששת שיניים, הרבה יותר ממה שעזר מתן ויטמין D מסוג D2 הסינתטי. זאת ועוד, אצל ילדים עם יותר עששת שיניים הייתה רמה גבוהה של הורמון הפאראתירואיד, סימן מובהק למחסור בוויטמין D בגוף. אצלם רמת הורמון זה הייתה פי שלושה גבוהה יותר מזו שהייתה אצל ילדים עם רמת ויטמין D גבוהה יותר בגוף. כדי לשמור על שיני ילדים מפני עששת, צעד חשוב הוא שרמת ויטמין D בגופם תהיה לפחות 50 נ"ג למ"ל – זה אומר קליטה של לפחות 5,000 יחב"ל ויטמין D ליום. חשיפה נכונה לשמש לספק כמות כזו. כמות כזו תאפשר קליטה וחילוף חומרים טובים יותר של הסידן בגוף. מצער הדבר שידע שהיה כבר משנות ה-50, רק עכשיו מתחיל לתפוס את המקום הראוי לו.

כאמור, למי שאינו מורגל, חשיפה לשמש צריכה להיעשות בהדרגה – לעולם  לא עד כדי כוויה בעור. ברגע שהוא מקבל צבע ורדרד, זה סימן שדי בכך. ככל שהאדם שזוף יותר, או כהה עור מטבעו, כך הוא יוכל להיות יותר זמן בשמש ללא נזק. בחורף, אחרי הרגלת הגוף, גבול עליון של חשיפה מומלצת לשמש בצהריים הוא 30 דקות, חצי גוף עירום. בקיץ גם 15 דקות יספיקו ללבני עור, מעט יותר לכהי עור.

מקור

Mercila.com, New Study Shows This Potent Vitamin Helps Prevent Breast Cancer.

מחשבוני תזונה

פרסומת

צמחי מרפא יעילים ביותר לטיפול בתופעות שונות המתבטאות בתכיפות ודחיפות מתן שתן. חברת פריסו היא יצרנית כמוסות מצמחי מרפא המשמשים לטיפול בבעיות שונות בדרכי השתן מזה מאות שנים.

למידע נוסף

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

האם לתזונה ישנה על עיכוב הזדקנות?, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. כידוע ההזדקנות היא גורם הסיכון העיקרי למחלות כרוניות

הודעה חשובה: הכתוב בחוברת זו איננו בגדר מרשם רפואי לטיפול במחלות, אלא ידע שפורסם בכתבי עת מדעיים שמופיעים בעולם. מן הראוי שהנזקק לטיפול יפנה

  הודעה חשובה: הכתוב בחוברת זו איננו בגדר מרשם רפואי לטיפול במחלות, אלא ידע שפורסם בכתבי עת מדעיים שמופיעים בעולם. מן הראוי שהנזקק לטיפול