מידי שנה בשנה לקראת ראש השנה אנחנו מחפשים דברים מתוקים – שתהיה לנו שנה מתוקה. למאכלים מתוקים יצא שם של מזונות מזיקים לבריאות, משמינים וגם כמעט מסוכנים. האם תמיד? מתברר שלא. בשורה טובה לאוהבי המתוק: ישנם דברים מתוקים שהם גם בריאים ביותר, מזינים, מונעים מחלות ומיחושים ואף מרפאים. תמרים הם דוגמא בולטת. על שולחן ראש השנה התמרים יכולים להיות לא רק על צלחת הסימנים. הם טעימים ומשתלבים בקלות עם מנות שונות, הן עיקריות, הן קינוחים. תמרים מכילים מזינים רבים מאד: חלבון, סיבים תזונתיים, שומן, פחמימות, ויטמיני A, E, K, C, 1B, 2B, 5B, 6B, 9B, PP, פקטין,β-קרוטן, סידן, אשלגן, מגנזיום, נתרן, זרחן, ברזל, נחושת, סלניום, אבץ, מנגן, גופרית, בור, פלואור, קובלט… ערכם התזונתי הגבוה של התמרים הנו במידה רבה פועל יוצא של תכולת הפחמימות הגבוהה שמצויה בהם: הן מעודדות ספיגת חלבונים ושומנים ומאפשרות פעילות תקינה של מערכת העצבים והשרירים. הפחמימות גם מהוות חלק מה-DNA – חומר גנטי, בלעדיו אין אפשרות לצמיחה וגדילה של הגוף. פחמימות שבתמרים הינן פחמימות פשוטות (גלוקוז ופרוקטוז), לכן הן נספגות בקלות , מיד מופיעות בדם ומזינות את המוח. לכן צריכת תמרים מומלצת ביותר במקרים של עייפות פיזית ומנטלית, חוסר אנרגיה ("חטיף אנרגיה" בריא באמת…), תשישות וכדו'. בנוסף, תמרים חשובים לאנשים עם בעיות לב, אחרי מחלה זיהומית במעיים, במקרים של עצירות, לחץ דם גבוה, אנמיה מחוסר ברזל, נטיה לחסימת כלי דם. התמרים מחזקים את הכבד, הכליות, הכלי דם והלב; שומרים על שיניים בריאות, על איכות הדם, על השמיעה, הראייה ועל כוח הגברא. הם גם מאזנים את רמת הסוכר בדם, מחזקים את העצמות ואת מערכת החיסון, מנקים את הגוף מהליחה ומהנוזלים הנאגרים בו. תמרים שומרים על מעכת העיכול מפני זיהומים, עוזרים בשמירת ההריון, משפרים את העיכול, מחזקים את החניכיים ואת מערכת עצבים. 10 תמרים מספקים את הצריכה היומית של הגוף במנגן, גופרית ונחושת, חצי צריכה יומית של הגוף בברזל ורבע צריכה יומית בסידן. תמרים מכילים 23 סוגים של חומצות אמינו – אין עוד פרי כה עשיר בחומצות אמינו כמו תמרים! התמרים מטיבים מאד עם נשים בהריון, משפרים מצב רוחן וכן מקילים על הלידה, מקטינים את הדימום לאחר הלידה ומגבירים את כמות החלב אצל נשים מניקות ומעשירים אותו במזינים חשובים תינוק; תמר אחד מכיל 23 קלוריות, ולכן יכול להוות תחליף מאד בריא לכל מיני ממתקים פחות בריאים ועטירי קלוריות, כמו, למשל, סוכריות. כבר במי קדם סגולותיהם של תמרים היו ידועות לעמים שונים בארצות שונות. סינים אמרו, שתמרים מביאים אריכות חיים. במצרים האמינו שהאלים ניזונים מתמרים. לדעת המוסלמים אכילת תמרים על הבוקר מגינה מפני כישופים לאורח כל היום. לדעת ההודים, התמרים "מנקים את המוח", מחדדים את השכל וגורמים לעליה רוחנית. תמרים אוכלים טריים ומיובשים, הם משתלבים טוב עם בישול ואפיה, מהווים חלק נחמד של לפתנים וממתקים שונים, מתמרים מכינים דבש תמרים ויין תמרים, ומגרעיני תמרים מכינים תחליף קפה בריא. איך לבחור תמרים? לפי המראה שלהם. תראו שלא יהיו על פניהם סימני העובש ו/או גושי סוכר. איך לבדוק? איך לאחסן? למי יש להזהר באכילת תמרים: אנשים עם עיכול לקוי, חולי דלקת קיבה וקוליטיס אין להרבות באכילת התמרים. אין לאכול את התמרים פחות משעתיים לפני השינה, כי הם מתעכלים לאט. לאנשים שסובלים מאסתמה או מאלרגיות, מומלץ להיזהר באכילת תמרים המיובשים בשיטות מודרניות. כל האמור הינו בגדר מידע בלבד ובשום אופן אינו תחליף לייעוץ רפואי. ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD), |
בעולם האופטומטריה, בדיקת מיקוד ראייה ואבחון עין עצלה הם תהליכים חשובים ומרכזיים לשמירה על בריאות הראייה, במיוחד בקרב ילדים. עין עצלה (אמבליופיה), היא מצב