בס"ד
כורכום
מולדתו של הכורכום היא הודו. מימי קדם ועד היום הוא נמצא שם בשימוש רחב הן במטבח, הן כצבע והן כצמח מרפא ברפואה הודית. בין היתר, הוא משמש מרכיב עיקרי בתערובת התבלינים ההודית – קרי.
היום הכורכום ידוע בכל העולם.
הוא אינו נמנה עם התבלינים הנדירים או היקרים אלא ממחיש כיצד לא תמיד יש קשר בין מחיר למוצר: מחירו זול, אך השפעתו על הגוף יקרה לעין ערוך.
יתרונו כתבלין ניכר ביכולתו להשתלב היטב עם כל סוגי המזון: פירות, ירקות, בשר, דגים, ביצים, רטבים, דברי מאפה. יתרון נוסף שלו הוא שאין צורך במינון מדויק שלו, וזאת בניגוד לתבלינים אחרים, דוגמת אגוז מוסקט או ציפורן.
בהודו סגולותיו הרפואיות של הכורכום היו ידועות עוד מימי קדם. הכורכום נחשב לתבלין המנקה את הגוף ומחזק אותו מפני הזיהומים. כבר לפני אלפיים שנה השתמשו ההודים בכורכום לטיפול בדימום פנימי, צהבת, כאבים, הצטברות גזים בקיבה, צרעת, עקיצות חרקים ובכאבי בטן אצל תינוקות. כמו כן, הם השתמשו בו כתמצית להרחקת נמלים ושאר מיני חרקים מהבתים, כמו גם בתוך משחות קוסמטיות כחומר המעכב את הזדקנות העור ומשווה לו מראה צעיר וחלק וכן כחומר אנטי דלקתי וכצבע צהוב חזק לצביעת בגדים ובדים. לדעת ההודים כורכום מרגיע את האדם וגורם לו לא לפחד
מבעיות אלא לנתח מצבים בשיקול דעת ולקבל החלטות שקולות.
בסין השתמשו בכורכום לטיפול בדלקות ובמחלות זיהומיות ולשיכוך כאבים.
ממצאי מחקרים שנבדקו בהם סגולות הכורכום:
במחקרים רבים שנערכו הוכיחו את הסגולות הרפואיות של הכורכום שידועות זה אלפי שנים ברפואה העממיות של עמים שונים, וגילו בהם גם יכולות שלא ידענו עליהן קודם לכן.
כך למשל, מילן פיאל מאוניברסיטת לוס אנג'לס, שבקליפורניה, ארצות הברית, (Milan Fiala) .גילה שכורכום מעכב שינויים במוח שגורמים להתפתחות מחלת האלצהיימר.
כמו כן התברר במחקרים כי צריכה קבועה של כורכום מנעה התפרצויות של טרשת נפוצה וסיסטיק פיברוזיס.
במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Epidemiology American פורסם מחקר בו נמצא שצריכה קבועה של קרי (שכורכום הוא המרכיב העיקרי בו) מפחיתה בשיעור של כ 38- אחוזים את הסיכוי להידרדרות שכלית.
כמו כן, במחקר שנבדקו בו קשישים נמצא שאכילה קבועה של כורכום האטה את ההידרדרות הקוגניטיבית שלהם בשיעור שעמד על כ 49- אחוזים.
במחקרים אחרים נתגלה כי חולים שנטלו תמצית כורכום, הפחיתו את הרס הסחוס ב 66- אחוזים ואת הרס העצם. ב 57%-
זאת ועוד, במחקר שנערך בקנדה נמצא שכורכום מקטין את התפשטות הרקמה הצלקתית בלב.
במחקרים שפורסמו ב- 2008- התגלו הממצאים הבאים: הכורכום מונע דלקות אצל אנשים בעלי כבד שומני, חיוני לחילוף החומרים של גלוקוז בגוף, וכאשר נוטלים כורכום על בסיס יומי זה עוזר למנוע התפתחות סוכרת אצל בעלי נטייה להשמנה.
ב 2009- גילו חוקרים מאוניברסיטת מישיגן שבארצות הברית כי הכורכום מחזק את הקרומים בתאי הגוף ובעקבות זאת מגביר את עמידותם בפני זיהומים.
אלה רק מקצת מהמחקרים שכבר נעשו על כורכום.
ברפואה הטבעית וברפואה העממית של עמים שונים כורכום:
•משמש כאנטיביוטיקה טבעית;
•מחזק את המערכת החיסונית;
•מעכב ומונע אלצהיימר והידרדרות מוחית;
•מונע מוות תאי;
•מחזק את הקרום בתאי הגוף;
•נוגד חמצון;
•נוגד דלקות;
•מסייע לחולי סוכרת;
•מסייע לפעילות מערכת העיכול;
•מקטין את הסיכון לשבץ ולמחלות לב;
•מונע התפשטות תאים סרטניים;
•מגביר את יעילות הכימותרפיה במלחמה בסרטן;
•מאט את קרישת הדם בגוף;
•מקטין סיכוי לשבץ מוחי;
•מחזק את תאי הדם ואת כלי הדם;
•מוריד את רמת הכולסטרול בדם;
•מוריד לחץ דם ומונע את עלייתו;
•משפר את העיכול;
•נוגד פטריות פתוגניות;
•עוזר נגד מיגרנות;
•מקטין סיכון לזיהום חיידקי במעיים;
•מקטין את הצטברות הגזים במעיים, מונע כאבי בטן ונפיחות הבטן;
•מונע זיהום פצעים;
•מזרז איחוי רקמות;
•מונע/מקטין היווצרות צלקות במקום פציעה;
•חיוני לטיפול במחלות בכיס המרה ובדרכי המרה, כבד וכליות;
•מונע הצטברות ריר עודף במעיים;
•מונע תהליכי ריקבון במעיים;
•מסדיר את פעילות הלבלב;
•מקטין הידבקות טרומבוציטים ובכך מקטין היווצרות קרישי דם בכלי דם;
•מעודד ייצור תאי דם אדומים ובכך עוזר במניעת אנמיה;
•מקטין עצבנות ורגזנות ומגביר עמידות ללחץ.
•בארצות שבהן נפוץ שימוש רחב בכורכום, כמו הודו, סין, קמבודיה, לאוס, ציילון וכדומה, פחות מ 3- אחוזים מהאוכלוסייה של בני 65 ומעלה סובלים מאלצהיימר, ואילו בארצות הברית 10 אחוזים מן האוכלוסייה הנזכרת לעיל סובלים מאלצהיימר.
כורכום מכיל הרבה וויטמינים ומינרלים.
פיגמנט צהוב בשם כורכומין, שנמצא הכורכום התגלה כמדכא גדילה של תאי סרטן העור, ושט, המעי הדק, קיבה ושד.
חוקרים מהאנטר קולג' ומאוניברסיטת ניו יורק עשו מחקר מחקר ובו גילו כי לכורכום יש תפקיד בריסון ההצפה של הזיכרונות הרעים. “בזכות הכורכום נמנעה ההצפה של זיכרון הפחד, והאפקט שלו היה ארוך טווח", אמר ד"ר גלן שאפ, אחד מעורכי המחקר ומרצה במחלקה לפסיכולוגיה בהאנטר קולג'. צוות חוקרים זה החל לחקור את השפעתו של הכורכום על בני אדם. עבודתם טרם הסתיימה, אבל כבר עכשיו הם ממליצים על שילוב כורכום בטיפולים פסיכולוגיים בפוסט טראומה.
שיטות עממיות לטיפול בבעיות שונות בעזרת כורכום:
כעמור, ברפואה העממית כבר אלפי שנים משתמשים בסגולות ברפואיות של כורכום. הנה כמה דוגמאות לשימוש כזה.
לטיפול בפטריות בכפות הרגליים ובציפורניים: ערבבו אבקת כורכום עם מיץ לימון, עד לקבלת משחה. מרחו את המשחה על האזור הפגוע כל יום במשך שבוע. מומלץ לגרוב גרביים ולישון כך כל הלילה.
לעצירת דימום שנגרם מחתכים או מפצעים: פזרו אבקת כורכום.
לריפוי מהיר של פצעים: הכינו תמיסה סמיכה מכורכום ומעט מים. מרחו על הפצע וחבשו אותו בתחבושת או פד גזה ליממה לפחות.
לטיפול ביבלות: הכינו תמיסה של 50 גרם אבקת כורכום עם 3 כפות שמן זית. ערבבו היטב עד לקבלת משחה ומרחו על היבלות עד להשגת התוצאת הרצויות.
לטיפול בעקיצות: הכינו תמיסה של כורכום ומיץ לימון ומרחו על האזור הפגוע.
למי אסור שימוש בכורכום:
•לחולי גומרולונפריטיס,
•לסובלים ממחלות כיס המרה המלוות בהפרשה מוגברת של מלחי מרה, בהתקף אבני מרה. הסימן להשפעה שלילית של כורכום – בחילות ושלשולים;
•הסובלים ממחלות כרוניות שנוטלות תרופות מרשם צריכים להיוועץ עם רופא לגבי צריכת כורכום;
•כורכום מעלה את טונוס הרחם. לכן יש האומרים שלא מומלץ להרבות באכילת כורכום בזמן ההיריון. עם זאת, הודים דוקא ממליצים על כפית כורכום כל יום החל מתחילת החודש התשיעי כסגולה ללידה קלה.
בכל אופן, ניתן להשתמש בכורכום החל מהשבוע ה 38- ללא חשש במינונים רגילים, ובמקרה שהרופאים אומרים: “אם לא תלדי עד שבוע הבא נעשה לך זירוז" – להתחיל לאכול כורכום במינונים גבוהים;
•הנוטלים תרופות להורדת סוכר בדם אמורים להשתמש בכורכום בזהירות: הוא מגביר את פעילות התרופות ועקב כך עלולות להיגרם תופעות לוואי של סחרחורת, איבוד הכרה ואף עילפון חושים.
•הכורכום אסור לנוטלי תרופות לדילול הדם;
•נוטלי צמחי מרפא ו/או שמנים אתריים צריכים להיוועץ עם המטפל לגבי אינטראקציות עם כורכום.
צבע מאכל 100E הוא למעשה כורכום. אף על פי שזהו אחד הצבעים הבטוחים ביותר, ממעיטים להשתמש בו בשל ריחו וטעמו המיוחד. תוכלו למצוא אותו בבצל קפוא, בחמאה, בפירורי לחם, בדגני בוקר, בתערובות תבלינים, ברטבים ובאבקות להכנה מהירה של אורז ומרקים.
ה-FDA התיר שימוש בצבע מאכל זה ללא אישור מיוחד וללא הגבלה, וגם האיחוד האירופי וישראל מצאו את הכורכום ראוי לשימוש בלתי מבוקר.
כמו כן, הכורכום הוא רכיב בתערובת של קרי תעשייתי ובתערובות מסחריות שונות, שם משתמשים בו להוזלת המוצר ו/או כדי להעמיק את הגוון הצהוב של המוצר: בממרחי חרדל, חמאה, גבינות צהובות, ליקרים,מרגרינה ומזונות אחרים.
הכורכום רגיש לאור, לכן כדאי לשמור אותו במקום חשוך.
כל הכתוב במאמר זה הינו בגדר מידע בלבד ואינו מחליף אבחון, ייעוץ או טיפול רפואי.
לשאלות והזמנת ספרים נא לפנות למייל: yaeltuk@gmail.com
ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD),
מחברת הספרים:
"בריאות האישה ברפואה המשלימה",
"בריאות הגבר ברפואה המשלימה"
"סיפורים מהקליניקה",
"אסטרולוגיה לכל עת"
"קל להיות בריא"
"יפה, בריאה ולא מורעלת"
http://www.yaelclinic.co.il/