שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית היום אספר לכם על המוגלובין מסוכרר, או בקיצור: HbA1c. המוגלובין מסוכרר קיים באופן נורמלי אצל אנשים בריאים, אך רמתו בדם עולה בנוכחות ריכוזי סוכר (גלוקוז) גבוהים בדם לאורך זמן, כך קורה הדבר בחולי סוכרת.
מספר מילים אודות מחלת הסוכרת, סוכרת הינה מחלה אנדוקרינית (הורמונאלית) מטבולית המתאפיינת בריכוזי סוכר גבוהים בדם ובשתן. בלטינית שם המחלה הוא: דיאבטיס מליטוס (Diabetes mellitus) ופרושה: "שתן מתוק".
בדיקת המוגלובין A1c (המוגלובין מסוכרר) אומרת לך את רמת הסוכר הממוצעת שלך במהלך החודשיים עד 3 החודשים האחרונים.
אנשים הסובלים מסוכרת זקוקים לבדיקה זו באופן קבוע כדי לראות אם הרמות שלהם נשארות בטווח. הדבר יכול לדעת אם אתם צריכים להתאים את תרופות הסוכרת. בדיקת A1c משמשת גם לאבחון סוכרת.
טווח תקין: הרמה התקינה של HbA1c נחשבת ל- 3% עד 5.7%. רמת HbA1c בין 5.7% ל-6.6% תצביע על טרום סוכרת ורמת HbA1c מעל 7% היא סימן לסוכרת.
בשנת 1978 החליטו מומחים בתחום הסוכרת שתחום הנורמה העליון לגבי בדיקת סוכר בצום, הוא 140 מיליגרם לדציליטר.
פרוש הדבר היה שאם הנבדק נמצא עם רמת גלוקוז בדמו הגבוהה מ-140 מיליגרם לדציליטר, הוא נחשב לסוכרתי.
בשנת 1988, החליט פנל של מומחי סוכרת להוריד את רף הנורמה העליון של גלוקוזה מ-140 ל-126 מיליגרם לדציליטר, וכמו כן הגדיר תחום "אפור" חדש לגבי אלה המוגדרים כקדם-סוכרתיים (pre-diabetics) שערך הגלוקוזה בדמם הוא 110 עד 125 מיליגרם לדציליטר.
מכל האמור מהנ"ל ניתן להבין כי בכל פרק זמן מסוים מומחים קובלים שחולי סוכרת מוגדרים מרמות נמוכות יותר שלסוכר בדם (התחיל מערכים של 140 וירד לערכים של 110) ומי יודע מה צופן לנו העתיד!?
על כן, ניתן לומר בבטחה שצריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך כדי ורצוי למיד למניעת מחלת הסוכרת.
אנשים עם מחלות המשפיעות על המוגלובין, כגון אנמיה, עלולים לקבל תוצאות מטעות בבדיקה זו. דברים אחרים שיכולים להשפיע על תוצאות ההמוגלובין A1c כוללים תוספי מזון, כגון: ויטמינים C ו-E, ורמות כולסטרול גבוהות. גם מחלת כליות ומחלת כבד עשויות להשפיע על הבדיקה.