מה זה אנדומטריוזיס?
רירית פנים הרחם קרויה אנדומטריום [אנדו=בפנים, מטריום=שריר הרחם]. מובן שמקומה הטבעי הוא בתוך חלל הרחם, אך אם רירית זאת נמצאת במקומות אחרים – מצב זה קרוי – אנדומטריוזיס.
המקומות הנפוצים ביותר להמצאות של רירית הרחם [אנדומטריום] הם: שחלות, חצוצרות, ורחם. רקמת אנדומטריום יכולה להופיע גם באיברים נוספים שנמצאים בקרבה אנטומית לאברי הרביה כגון: שלפוחית השתן, המעיים הגסים והרקטום וכן במקומות רחוקים כמו חלל הפה ועור הגוף.
במהלך המחזור החודשי רקמת האנדומטריום ברחם מגיבה לשינויים הורמונליים – החל מצמיחה ועד לנשירה וחוזר חלילה.גם האנדומטריום המצוי במקומות הנ"ל מגיב לשינויים ההורמונליים ולכן יתכנו דימומים פנימיים, כאבים, ובהמשך הדבקויות, צלקות וציסטות.
כיצד נוצר ומתפתח אנדומטריוזיס?
הסיבה אינה ידועה אך אנו יודעים שתופעה זו קיימת אצל כ- 30% מהנשים ורק אצל מיעוטן היא מורגשת.
יש הטוענים שהסיבה היא דליפה של דם ווסתי דרך החצוצרות. אחרים מצדדים בגישה של מחלה אוטואימונית. תומכי גישה זו טוענים שאצל כל הנשים יש נטיה ליצור איי אנדומטריום במקומות שונים בגוף ורובנו, בעלות תגובה חיסונית נאותה, הורסות איים אלו כאשר אינם בתוך הרחם.
מה הסימנים והסימפטומים של אנדומטריוזיס?
רוב הנשים אינן סובלות ואינן יודעות כלל שיש להן מצב זה. אלו שסובלות מתלוננות על התופעות הבאות:
1. דימום וסתי רב.
2. כאבי גב חזקים לפני ובמהלך המחזור החודשי.
3. כאב והתכווציות בטניות חזקות בזמן הדימום.
4. כאבים בזמן יחסי מין.
5. קשיים להרות.
6. כאב או דחיפות במתן שתן בעיקר בזמן המחזור החודשי.
7. הפרעות במערכת העיכול כגון: עצירות, כאב בזמן יציאה, שלשול המופיע בעיקר בזמן המחזור החודשי.
אבחנה של אנדומטריוזיס
ניתן לחשוד באנדומטריוזיס כאשר מופיעים אחד הסימפטומים שתוארו לעיל. או אז יש לנהל שיחה מעמיקה עם האישה, בדיקה גופנית, בדיקת אולטרהסאונד ולעתים לפרוסקופיה.
באולטרהסאונד ניתו לגלות ציסטות אופייניות או איים גדולים של אנדומטריום, שלא ברחם.
בלפרוסקופיה ניתן לראות את הנגעים בצבע חלודה, את ההדבקויות או את הציסטות.
ניתן לדגום רקמה ולשלוח אותה לבדיקה פתולוגית.
הטיפול באנדומטריוזיס
המצב אינו ניתן לרפוי מוחלט והטיפולים השונים מיועדים להקל ולהקטין את מימדי התופעה. לכאבים ניתן להיעזר במשככי כאבים ונוגדי דלקת. ציסטה סימפטומטית ניתן לכרות בלפרוסקופיה. עקרות או כאבים בלתי נסבלים או הדבקויות קשות ניתן לפתור דרך לפרוסקופיה ולכל אלו אפשר לשלב טיפולים באמצעות פרוגסטרון, דנזול או גלולות למניעת הריון.
מטרת הטיפולים ההורמנליים היא לדכא את הביוץ ואגב כך לדכא את שגשוג רקמת האנדומטריוזיס.
כל הזכויות שמורות © לד"ר שרגא וקסלר מומחהלילודוגניקולוגי ול-"שער" – מכון לבריאות האישה.
אין להעתיק, לשכפל, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע או להפיץ את המידע באתר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני, אופטי או מכני (לרבות צילום והקלטה) ללא אישור של מפעיל האתר.