תינוקות ושיניים -10 כללים פשוטים

1. מתי נוצרות שיני התינוק? האם לעובר יש שיניים? האם הן יכולות "להתקלקל" כבר בהריון?

כבר בשבוע 14 להריון ניתן להבחין בנבטי השיניים החלביות בבדיקת האולטרה-סאונד. בריאות האם ההרה משפיעה מאוד על בריאות העובר ועל התפתחות שיניו. דלקות חניכיים שמחמירות בהריון וכאבי שיניים חזקים בהריון עלולים לגרום ללידה מוקדמת ואף להפסקת הריון! לקראת סוף ההיריון, כבר ניתן להבחין אף בחלק מנבטי השיניים הקבועות, למרות שרק בסביבות גיל 6 שנים יתחילו לבקוע.

מחלת חום קשה (חיידקית או ויראלית) או מחסור חמור בסידן עלולים לגרום לפגיעה בשיניים שנוצרות בעובר, דבר שיוביל אח"כ לבקיעת שיניים שייתכן ויהיו פגומות ברמות שונות, וחשופות יותר לעששת (ריקבון השיניים). נטילת אנטיביוטיקה מסוג טטרהציקלין תוביל לבקיעת שיניים חומות-שחורות, שקשה ולעיתים בלתי אפשרי אח"כ להבהירן.

2. מתי בוקעות השיניים?

השיניים הראשונות שתבקענה הן החותכות, בערך בגיל 6-9 חודשים (בדר"כ התחתונות לפני העליונות). הטוחנת הראשונה החלבית ואח"כ הניב החלבי יבקעו עד גיל 18 חודשים, ובגיל שנתיים עד שנתיים וחצי תבקע הטוחנת החלבית השנייה. גם אם נראה לכם שיש איחור בבקיעת השיניים, אל תלחצו – יש שיניים "שלא קראו את הספר ולא יודעות מתי לבקוע"… אין טעם לצלם צילומי רנטגן בחיפוש אחרי השיניים הללו, אלא אם יש איחור משמעותי בבקיעתן.

3. מה גורם לריקבון השיניים של תינוקות? מהי תזונה נכונה לתינוקות?

ריקבון השיניים נגרם מחיידקי העששת, שבהם נדבק התינוק מהוריו, בעיקר… זאת בשל הרגלים כמו נשיקות על הפה, שימוש ברוק כדי לנקות שאריות אוכל או כתמים, וכו'.

תזונה נכונה תפחית את הסיכוי לעששת. התינוק מתרגל למזון ולמשקה שיקבל. הרגילו את התינוק לשתות מים בלבד, והעשירו את התזונה בפירות וירקות, ולא במאכלים ממותקים ודביקים. אם תרגילו את התינוק לצרוך מזונות ומשקאות ממותקים בסוכר, התוצאה עלולה להיות עששת שיניים מרובה. תינוק שיתרגל לשתות שתייה ממותקת, לא יוותר עליה לטובת מים. מזיקה במיוחד היא שתיית קולה, כיוון שהיא גם חומצית. גם מיצים ממותקים ותה עם סוכר מזיקים לשיני התינוק. גם מאכלים שאינם ממותקים אך נדבקים לשיניים, כגון במבה וקרקרים, יגרמו לעששת.

אחת הטעויות הקשות שהורים עושים היא לתת לתינוק להירדם עם בקבוק חלב או עם בקבוק מיץ במיטה. החלב והמיץ מכילים סוכרים שנדבקים לשיניים, ואליהם נצמדים חיידקי העששת. בלילה השיניים פגיעות במיוחד בשל ירידה בהפרשת הרוק, וחשיפה ממושכת לסוכרים אלו בלילה תגרום לעששת מרובה (שמכונה מסיבה זו "עששת הבקבוק").

טעות קשה אחרת שתגרום לעששת רבה, היא לתת לתינוק מוצצים ונשכנים שמצופים בסוכר/דבש. מומלץ לגמול מוקדם ככל האפשר מהאכלת לילה, ולעבור לשתיית מים. בלילה הפרשת הרוק מועטה, והחיידקים "חוגגים".

מזונות פריכים, במיוחד פירות וירקות טריים, עוזרים להתפתחות שרירי לסת חזקים ומנקים את שיני התינוק. מומלץ להרגיל תינוקות ופעוטות לשתות מים בלבד ולאכול פירות טריים בין הארוחות. ודאו שהוא מקבל מספיק סידן וויטמין D, כדי שהשיניים הקבועות ועצמותיו יהיו בריאות. מומלץ להרגיל תינוקות ופעוטות לאכול מאכלי גבינה (עדיף לא מעדנים ממותקים אלא קוטג', גבינה לבנה וגבינה צהובה), כיוון שהסידן שבחלב ובמוצריו מחזק את השיניים ואת העצמות.

4. האם כדאי לצחצח שיניים לתינוק? מתי לבוא לרופא השיניים בפעם הראשונה?

היגיינה נכונה היא אחת המתנות החשובות שניתן לתת לילדינו. במקרים רבים יכול חינוך לשמירה על היגיינה טובה למנוע בעיות עתידיות, ועדיף להתחיל כמה שיותר מוקדם. לתינוק בגיל 6 חודשים, למשל, אפשר לקנות מברשת שיניים לפעוטות, צבעונית ורכה, ולצרף אותה לשלל המשחקים והנשכנים שלו. רצוי לקנות 2-3 מברשות לתינוקות, כל אחת בצבע ובצורה שונים, למשל עם דמויות אהובות מסרטי ילדים (פו הדוב, דורה, מיקי מאוס וכו'). התינוק יהיה מאושר מצעצוע נוסף, יתרגל להחזיק אותה בידיו ולדחוף אותה לפיו, ובעצם יעניק עיסוי בריא והברשה לחניכיים ולשיניים המתפתחות. כך, כשיגדל, המברשת ופעולת הצחצוח לא תהיינה זרות לו, והוא ישתף פעולה בשמחה. רצוי גם לנגב בעדינות את שיני החלב לאחר ארוחה, למניעת הדבקות שרידי מזון לשיניים. דרך נוספת להחדיר לתינוק את חשיבות הצחצוח היא לצרף אותו אל ההורה בזמן שההורה מצחצח שיניים, ולהציג זאת כמשחק כייפי, ולהראות לתינוק כמה נעים וטוב לקבל שיניים נקיות ויפות!

אל רופא השיניים כדאי לבוא עוד בזמן ההיריון, לקבלת עצות לשמירה על בריאות הפה של האם, דבר המשפיע גם על בריאות העובר. לאחר הלידה, כבר בחודשים הראשונים כדאי לקבל מרופא השיניים המלצות לגבי בריאות שיני התינוק, ואחת לחצי שנה לבוא לבדיקה שגרתית. כך התינוק הגדל גם יכיר את הרופא ויתרגל אליו ולמרפאה (ולפרסים שבדר"כ יקבל…), ולא יפחד להגיע לביקורים ולטיפולים.

5. כיצד להקל על כאבי הבקיעה? מדוע יש דימומים, ולעיתים חום ושלשולים?

לעיתים בקיעת השיניים מלווה בחום, שלשולים ודימומים מהחניכיים. במידה והחום גבוה ואינו יורד לאחר מתן סירופ אקמולי, או במידה והתופעות הנ"ל נמשכות יותר מיומיים, יש לקחת את התינוק לבדיקת רופא ילדים לבירור האפשרות של מחלה אחרת. כאמור, כשהתינוק מתרגל לתחוב מברשת שיניים לתינוקות אל תוך פיו, הוא ייהנה מעיסוי החניכיים שמבוצע ע"י לעיסת סיבי המברשת, והדבר יקל על כאבי הבקיעה. אפשרות נוספת היא לעיסת שורש צמח הסיגלית (להשיג בבית מרקחת טבע), לעיסת נשכנים שהיו במקרר וכו'. אפשר למרוח על איזור הבקיעה ג'ל מיוחד לכאבי בקיעת שיניים, אם כי הוא נשטף תוך דקות ספורות עם הרוק. תה קמומיל (בבונג) מקל על כאבי חניכיים (אך אל תוסיפו סוכר!)

6. אם ממילא השיניים החלביות מתחלפות, מדוע לבצע טיפולי שיניים בשיניים חלביות שבהם יש חור?

האם לא עדיף לעקור או לחכות שהשן תנשור?

ילדים רבים סובלים מכאבי שיניים. ברוב המקרים הילד יידע את הוריו על הכאב, אך במקרים מסוימים הוא לא יכול לתאר את הכאב אף שהכאב הוא סימן לבעיה חמורה יותר. לפעמים, הילד אינו יכול לומר להורה בדיוק היכן נמצא הכאב או שאינו יכול אפילו להבין בעצמו מגיע הכאב. כדאי לשים לב לסימנים מסוימים אשר עלולים להוות אינדיקציה לקיומה של בעיה רצינית יותר מכאבי שיניים רגילים. לדוגמא, חום ונפיחות של הפנים יעידו על אפשרות של זיהום, שייתכן ונובע מהשיניים. מצב קיצוני של ריקבון אף עלול לסכן חיים!

במקרה של כאבי שיניים המלווים בחום ו/או בנפיחות, רצוי לפנות לרופא השיניים בהקדם לבחינת אפשרות של זיהום. זיהומים שנגרמו ע"י השיניים עלולים להתפשט לפנים וצוואר, ומשם לאיברים אחרים, ואפילו ללב ולמוח, אם לא יטופלו בהקדם. חשוב להפחית את סיכון הזיהומים בשמירה על היגיינת שיניים טובה וטיפול שיניים קבוע. גם אז, זיהומים עלולים להתפתח ולחייב טיפול מיידי.

אמנם שיני החלב של התינוק הן זמניות, אך הן הבסיס לשיניים הקבועות. אם הילד מאבד את שיני החלב שלו בגלל עששת, תתכן פגיעה בשיניים הקבועות המתפתחות, וייתכנו גם עיכובים בבקיעתן. התוצאה יכולה להיות שיניים צפופות או עקומות בשיניים הקבועות, שידרשו טיפול יקר וממושך. השיניים הטוחנות החלביות, למשל, בוקעות בגילאי שנתיים עד שנתיים וחצי, ותתחלפנה רק לאחר כעשר שנים, בממוצע.

7. כיצד אפשר לבדוק את שיני התינוק בבית? האם לצחצח שיניים לתינוק עם משחה המכילה פלואוריד?

בדקו ונקו את שיני התינוק – שיניים בריאות הן בעלות צבע אחיד ולבן. אם ישנן נקודות או כתמים על השיניים, קחו את התינוק לרופא השיניים. נקו את השיניים עם בד רך נקי או עם מברשת שיניים לתינוקות. נקו את השיניים לפחות פעם ביום, כאשר במיוחד רצוי לנקות אותן לפני השינה, כיוון שבלילה הפרשת הרוק מועטה, והחיידקים חוגגים…

בסביבות גיל שנתיים עד שנתיים וחצי רוב שיני החלב כבר בקעו, וניתן להתחיל לצחצח אותן עם טיפה קטנה של משחת שיניים לילדים עם פלואוריד. לאחר שהילד גדל תנו לו להשתמש במברשת שיניים משלו, אבל שימו אתם את משחת השיניים על מברשת השיניים עד לגיל 6.

ילדים קטנים לא יכולים לנקות את שיניהם בעצמם. עד לגיל 7 או 8 שנים, תצטרכו לעזור להם בצחצוח. נסו להתחיל בצחצוח שיניהם ואז תנו להם להמשיך עם הצחצוח. שימו את משחת השיניים על המברשת, והשתמשו במשחת שיניים בכמות של גרגיר אפונה.

8. האם להוסיף פלואוריד למי השתייה של התינוק?

פלואוריד מגן על השיניים מעששת ומסייע בריפוי של עששת בשלביה המוקדמים. פלואוריד קיים במי השתייה של רוב הערים בארץ, וכן מתקבל גם מהמזון. פלואוריד אינו קיים במים מינרליים, ובחלק מהמערכות לטיהור מים! שאלו את רופא השיניים אם מי השתייה באזורכם מופלרים. אם לא, שאלו את רופא השיניים אם הוא ממליץ על טיפות פלואוריד. אל תתנו טיפול פלואוריד על דעת עצמכם, כיוון שמתן יתר עלול לגרום לצביעת השיניים ואף להרעלת פלואוריד, מצב שעלול לסכן חיים. מאותה הסיבה אל תניחו לתינוק הגדל לשחק עם משחות השיניים של המבוגרים .

9. מה לעשות אם התינוק נחבל בשיניו?

חבלה בשיניים החלביות עלולה לגרום לנזק, לא רק לשן החלבית עצמה, אלא גם לשיניים הקבועות שנוצרות מתחת. מייד לאחר חבלה בשיניים ובאזור הפנים, יש להביא את התינוק אל רופא השיניים, שיאבחן איזה טיפול יש לבצע, ויעקוב אחרי המצב בהתאם. אם השן נעקרה ממקומה, אל תנסו להחזירה למקומה! יש לשטוף אותה בחלב ולא לשפשפה, ולבוא מיידית לרופא השיניים – לעיתים ניתן להחזירן למקומן. כך גם לגבי שברי שיניים. במידה ואכן יש נזק לשן, הרופא יוכל לתקנו ולשחזר את השן בדרכים שונות, כדי להבטיח המשך התפתחות תקין של שן זו ושל שאר השיניים – אלו שכבר בקעו, ואלו שעדיין לא.

10. אלו טיפולים מומלצים לתינוקות ולפעוטות? האם תמיד יש חורים לילדים? כיצד ניתן להפחית את הפחד מטיפולי שיניים?

ניקוי פלאק ואבנית: גם ילדים חשופים לדלקות חניכיים, במיוחד בגלל שאינם מצחצחים בצורה יעילה. מומלץ לנקות את הפלאק והאבנית בביקורת מדי חצי שנה. הצטברות חיידקים על גבי השיניים עלולה גם לגרום להיווצרות חורים. כדאי לאבחן כל בעיה מייד בתחילתה, כדי לפתור אותה בקלות!

ציפוי פלואוריד: לאחר ניקוי הפלאק והאבנית, מומלץ לבצע גם ציפוי פלואוריד לשיניים – טיפול זול ומהיר, שמחזק את השיניים ומגן עליהן מחיידקים ומעששות.

איטומי חריצים: בשיניים האחוריות, הן בשיני חלב והן בשיניים קבועות, יש חריצים וחרירים. איזורים אלו מועדים לעששת (בגלל שרידי מזון וצחצוח לקוי), והזנחתם עלולים להוביל לעקירה כבר בגיל צעיר. באיטום חריצים ממלאים את החריץ בחומר מיוחד (דומה לחומר ממנו מכינים סתימות לבנות), ובכך יש מספר יתרונות:

* שן שעברה איטום חריצים תהיה מוגנת יותר מעששת, דבר שיחסוך לילד (ולכם) עששות מכאיבות וטיפולים לא נעימים.

* אין צורך לקדוח בשן כדי לבצע איטום חריצים. התחושה היא של "דגדוג" השן בלבד.

* אין כלל כאבים באיטום חריצים, ואין צורך בזריקה. כאן טמון "בונוס" נוסף – אפשר להראות לילד שהמקדחים והמכשירים האחרים אינם מכאיבים, ואפילו מדגדגים… זהו יתרון פסיכולוגי גדול לקראת ביצוע טיפולים בעתיד.

* עלות כספית נמוכה – מחיר איטום חריצים הוא כחצי ממחיר סתימה, וכשישית ממחיר ביצוע טיפול שורש בשן חלבית וכתר טרומי אח"כ. * הטיפול מאוד מהיר וקל, בטיפול אחד אפשר לסיים איטומי חריצים במספר שיניים בבת-אחת.

הכנה נפשית של הילד: אל תפחידו את הילדים בבית עם סיפורי זוועה על טיפולי שיניים שעברתם, ועל הכאבים שצפויים להם – הילדים יספגו את פחדי ההורים, ויפתחו טראומה נפשית מטיפולי שיניים עוד לפני שיגיעו… כדאי להתחיל מגיל צעיר בטיפולי מניעה קלים והיכרות עם הרופא והמרפאה, ולפתח יחסי חיבה ואימון. ילד שמכיר את מרפאת שיניים מקצועית ואת הצוות, ומתרגל למיכשור, לריחות ולרעשים הנילווים, לא יהיה מפוחד לקראת הביקורים הבאים, אלא יפתח אימון וחיבה לצוות. כמובן שאם הטיפולים החלו בטיפולי המניעה שפורטו, וההורים הקפידו על בריאות השיניים גם בבית, הסיכוי שבכלל יתפתחו חורים ובעיות אחרות מצטמצם למינימום.

מחשבוני תזונה

פרסומת

צמחי מרפא יעילים ביותר לטיפול בתופעות שונות המתבטאות בתכיפות ודחיפות מתן שתן. חברת פריסו היא יצרנית כמוסות מצמחי מרפא המשמשים לטיפול בבעיות שונות בדרכי השתן מזה מאות שנים.

למידע נוסף

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

בעולם האופטומטריה, בדיקת מיקוד ראייה ואבחון עין עצלה הם תהליכים חשובים ומרכזיים לשמירה על בריאות הראייה, במיוחד בקרב ילדים. עין עצלה (אמבליופיה), היא מצב

האם לתזונה ישנה על עיכוב הזדקנות?, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. כידוע ההזדקנות היא גורם הסיכון העיקרי למחלות כרוניות

הודעה חשובה: הכתוב בחוברת זו איננו בגדר מרשם רפואי לטיפול במחלות, אלא ידע שפורסם בכתבי עת מדעיים שמופיעים בעולם. מן הראוי שהנזקק לטיפול יפנה