EMDR – על שיטת הטיפול המוזרה והמדהימה ביותר שפגשתי בתחום פסיכותרפיה.

 

EMDR – על שיטת הטיפול המוזרה והמדהימה ביותר שפגשתי בתחום פסיכותרפיה.

קצת דוגמאות מהקליניקה (ללא פרטים מזהים, כמובן).
סבא שהייה מעורב בתאונת דרכים יחד עם נכדתו, השתחרר מזיכרונות רודפניים ומרגשות אשם כבדים וחזרה לישון בלילה. אישה מבוגרת שסבלה מפוביה מבתי חולים הצליחה להפחית את חששותיה באופן משמעותי כשעיבדה זיכרון של אימה שחשה כשהורדמה כילדה לצורך ניתוח. אישה צעירה, עייפה ומאוכזבת מטיפולי פוריות, השתחררה ממצוקה רגשית שהציפה אותה כשנזכרה בתשובה השלילית שקיבלה אחרי הטיפול האחרון. מצב רוחה השתפר והיא הרגישה מוכנה להמשיך בניסיונות להרות. בחור צעיר שאוים ע"י לקוחות תוקפניים במהלך עבודתו בחנות שיקם את ביטחונו העצמי ואת יכולתו לבצע את תפקידו. אישה ממורמרת וסקפטית בעקבות סיום קשר רומנטי לא מוצלח הצליחה להפחית את חששותיה ולהיפתח לאפשרות של קשר זוגי חדש. סטודנטית, שסבלה מחרדת בחינות עד כדי בלקאאוט ועזיבה באמצע, הצליחה לעבור מבחנים קשים ולקבל ציונים טובים המשקפים את ידיעותיה.

האנשים האלה ועוד רבים אחרים השתחררו ממצוקתם, שיפרו את מצבם הנפשי ואת יכולתם להתנהל בתחומי חיים מרכזיים (כגון, בריאות, משפחה, לימודים, קריירה) תוך 4-15 מפגשים לערך הודות לטיפול באחת השיטות החדישות והיעילות ביותר בתחום הפסיכותרפיה – EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing).

מהי השיטה המבטיחה הזו?
EMDR או הקהיית רגישות ועיבוד מחדש על ידי תנועות עיניים פותחה כשיטת טיפול בבעיות דחק וחרדה, בפרט הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). בהמשך התברר שהיא עשויה להועיל במצבי קושי ותקיעות רבים, שסיבותיהם נעוצות בחוויות קשות, שלא עברו עיבוד אדפטיבי במוח. אלה בדרך כלל קשורות לאירועים בעלי אופי פתאומי ששוברים את רוטינת היום יום, מאתגרים דפוסי חשיבה והתנהגות רגילים, קוטעים רצף חיים ועקב כך "מציפים" את מערכת העצבים ו"ננעלים" במוח. שיטת EMDR פותחה ע"י ד"ר פרנסין שפירו בארה"ב בשנות השמונים של המאה הקודמת ומאז נבדקה ונמצאה יעילה לטיפול במגוון בעיות נפשיות במאות מחקרים מסביב לעולם.

אז מה כל זה אומר? איך זה עובד? מה בפועל קורה בטיפול?
במסגרת שיטה זו אנחנו ניגשים לכל זיכרון, שמערכת העצבים שלנו "לא עיכלה" והוא ממשיך להשפיע על הרגשתנו והתנהגותנו, דרך 4 ערוצים: ערוץ סנסורי (תמונה), ערוץ קוגניטיבי (מחשבה שלילית), רגש וחוויה גופנית. מטפלת מבקשת ממטופל/ת להתמקד במרכיבי זיכרון אלה תוך כדי תנועות עיניים או גירוי בי-לטראלי (דו-צדדי) אחר (למשל, תיפוף על ברכיים). התמקדות בזיכרון שלילי יחד עם תנועות עיניים מאפשר למוח לעבד בצורה אדפטיבית יותר חוויות טראומטיות הנוטות להשתחזר דרך סימפטומים מציקים, כגון זיכרונות חודרניים, עצב, פחדים, עצבנות, קשיי קשב וריכוז, הפרעת שינה, הימנעות מאנשים, מפעילויות או ממקומות מסוימים ועוד.

מה שמיוחד בגישה זו זה שליטתו כמעט מוחלטת של קליינט (או של מוחו) בתהליך. פסיכותרפיסטית רק יוצרת תנאים המאפשרים לתהליך של עיבוד המידע לקרות, שואלת למשוב לגבי אסוציאציות, תובנות, תחושות ורגשות, שעולים תוך כדי תנועות העיניים, ועוזרת במקרים של תקיעות. כתוצאה מתהליך מוצלח, מצוקה רגשית הקשורה לזיכרון טראומטי פוחתת משמעותית או נעלמת לחלוטין, ו"מושתלת" אמונה חיובית לגבי עצמי, שמטופל בחר. הזיכרון השלילי לא נמחק, אלא נשאר מה שהוא – זיכרון עבר, ללא סבל רגשי שהתלווה אליו קודם. או במילים של אחת המטופלות שלי: "הפצע הפך להתנסות".

האם EMDR מטפלת רק בטראומות מן העבר? מה עם פחדים לגבי עתיד?
פסיכותרפיה המבוססת עלEMDR מתייחסת לא רק לזיכרונות טראומטיים מן העבר הרחוק, אלא גם לחוויות שליליות בהווה ולמצבים מאיימים/ מאתגרים בעתיד. כך, למשל, עבודת EMDR מחברת פציינט למשאבים ולכוחות נפש, שיאפשרו התמודדות מוצלחת יותר בסיטואציה עתידית, כגון, ניתוח, בחינה, נאום וכו'.

האם EMDR היא שיטת טיפול להפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ובעיות חרדה בלבד?
מאמרים מדעיים מן השנים האחרונות מראים כיצד טיפול EMDR עשוי לעזור במקרים של תלונות סומאטיות (גופניות), שלא נמצאה להן סיבה רפואית או שקיים רקע אורגני שאינו מסביר את עוצמת הסימפטום. מדובר, לדוגמה, בתסמונת כאב כרוני, כולל כאבי פנטום (כאב באיבר קטוע). בנוסף, טיפול EMDR עשוי להקל על תהליכי אובדן, פרידה, אבל ועל התמודדות עם שחיקה מקצועית.

קצת להוריד אופוריה (disclaimer)
חשוב לציין שכל ההישגים המרשימים האלה עדיין לא הופכים את EMDR לתרופה אוניברסאלית לכל הבעיות. לא בכל המצב ולא עם כל פציינט מתאים להשתמש בשיטה זו. בכל מקרה, נדרש שיקול דעת קליני של מטפל/ת ובסיס של אימון, שיתוף פעולה וברית טיפולית יציבה.

השילוב המנצח.
מניסיוני, שילוב של EMDR בטיפול פסיכולוגי עשוי לזרז תהליכי ריפוי ולאפשר תוצאות יפות תוך זמן קצר יחסית, שאפילו CBT – פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, אחת הגישות המובילות היום בתחום, לא מאפשרת. השילוב של שתי הגישות הוא אופטימאלי בעיניי ועובד בצורה הטובה והיעילה ביותר עבור מטופלים "נורמטיביים" המעלים תלונות ממוקדות או מצוקה אקוטית בעקבות אירוע או מספר אירועים ספציפיים (תאונה, פיטורין, תקיפה, חשיפה למראה מזעזע, כישלון, בגידה, הצקות וכו'), שהסתיימו.

לסיכום,
EMDR היא שיטת טיפול חדשנית, יעילה, קצרת מועד, מבוססת מדעית למגוון בעיות נפשיות, ביניהן הפרעת דחק פוסט טראומטית – PTSD (בעקבות תאונות, פעולות איבה, טיפול רפואי אגרסיבי וכיו"ב), בעיות חרדה, כולל חרדה חברתית, חרדת בחינות וחרדה סביב מפגש עם מערכות רפואיות, שחיקה מקצועית, אבל ובעיות פסיכוסומאטיות.

הכותבת היא פסיכולוגית רפואית מומחית, פסיכותרפיסטית CBT ו-EMDR,


מחשבוני תזונה

פרסומת

צמחי מרפא יעילים ביותר לטיפול בתופעות שונות המתבטאות בתכיפות ודחיפות מתן שתן. חברת פריסו היא יצרנית כמוסות מצמחי מרפא המשמשים לטיפול בבעיות שונות בדרכי השתן מזה מאות שנים.

למידע נוסף

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

בעולם האופטומטריה, בדיקת מיקוד ראייה ואבחון עין עצלה הם תהליכים חשובים ומרכזיים לשמירה על בריאות הראייה, במיוחד בקרב ילדים. עין עצלה (אמבליופיה), היא מצב

האם לתזונה ישנה על עיכוב הזדקנות?, שלום כאן קובי עזרא המומחה שלכם לרפואה נטורופטית ובריאות טבעית. כידוע ההזדקנות היא גורם הסיכון העיקרי למחלות כרוניות

הודעה חשובה: הכתוב בחוברת זו איננו בגדר מרשם רפואי לטיפול במחלות, אלא ידע שפורסם בכתבי עת מדעיים שמופיעים בעולם. מן הראוי שהנזקק לטיפול יפנה